Valóban jól járok, ha céges nyelvtanfolyamot szervezek?

shutterstock_190900982Sokakban felmerül a kérdés a cégvezetésen belül, hiszen nem mindegy, hogy mire költünk, de az sem, hogy sikerül-e elérni a kitűzött célt. Ha a vállalat bizonyos szektorának alkalmazottait szeretnénk felkészíteni a szakmai idegennyelv magabiztos használatára, nem szerencsés magánmegoldásokat finanszírozni. Másfelől – mivel munkaidőben történik az oktatás – biztos lehet benne, hogy az emberek részt vesznek rajta. Márpedig nemigen van ennél fontosabb, hiszen ha lejár a munkaidő, senkinek sem foghatjuk a kezét.

Az egyéni, vagy nem megfelelően ellenőrzött csoportos tanulás biztosan nem jár olyan eredménnyel, mint a céghez kiszervezett, kifejezetten az adott területnek megfelelő szakmai nyelvtudást biztosító, professzionális oktatás. Speciális felkészültségű tanárt igényel a feladat, s nem utolsó sorban olyan szakembert az oktató személyében, aki pontosan tudja, hogy mit csinál, tisztában annak felelősségével, hogy a nyelvet tanuló alkalmazottak leendő megfelelő nyelvtudásán talán tíz, vagy százmilliók is múlhatnak.

A munkahelyen történő oktatás komoly előnye még az is, hogy a jelenlévők mindannyian jól ismerik egymást, ami pszichológiai kutatásokkal alátámasztott vizsgálatok szerint is jó hatással van az egyén fejlődésére a tanulás folyamatában. Inspirálják egymást, ugyanakkor egy egészséges verseny is beindul, ami megint csak előre viszi a folyamatosan jelenlévőket, hiszen senki sem szeretne lemaradni a többiektől.
Igaz persze, hogy ez utóbbi jelenség ismételten komoly figyelmet igényel az oktató irányából, hiszen egy-egy negatív irányba vivő szószóló problémát okozhat. Egy profi oktató persze képes kezelni a nem minden esetben kívánatos jelenségeket is, így megint csak oda lyukadunk ki, hogy nem lehet baj, ha megfelelően felkészült oktatóval dolgozik együtt a csapat.

Sokszor ajánlott kiscsoportos bontásban tartani az órákat, hiszen nyilvánvalóan nem ugyan azon a szinten van minden dolgozó. Célszerű lehet tehát hallgatni az oktatóra és felállítani egy kezdő, egy haladó és magasabb szinten lévő csoportot a lehető legnagyobb hatékonyság elérése kedvéért.