A céges nyelvtanfolyamok a legtöbbször biztos sikerrel járnak

shutterstock_130607555Nagy dilemma: kiírni a kötelező oktatást, vagy sem? Mi lesz, ha nem jön be a dolog, mi lesz, ha félresiklik az egész és munka helyett fizetett pihenéssé válik az egész?

És még sorolhatnánk azon félelmeket, melyek minden bizonnyal a legtöbb cégvezetőben és felelős szakemberben felmerülnek, amikor eljön az ideje a munkatársak nyelvi továbbképzésének.

Megnyugtatásukra szeretnénk elárulni, hogy amennyiben igazán jó, tapasztalt képző csapatot találnak, nincs ok az aggodalomra.

 

Persze minden céges nyelvtanuló csoport működésén látni lehet majd mindazt, ami a munkában is érződik. Lesznek meghatározó karakterek, kevéssé érdeklődő, ám megbízható tagok és természetesen örök mintakövetők is.

A kihelyezett, kis csoportos nyelvtanfolyamok során azonban mindezen jelenségeknek az oktató is ugyanúgy hasznát veheti, ha biztos a dolgában, akár a vállalatvezető a munkában. Hiszen valamennyi folyamat összetett, s apró láncszemekből tevődik össze, működése pedig nagyban múlik azon, hogy mennyire lehetséges és olajozott az együttműködés.

Az már nem is lehet kérdés, hogy a képzőintézmény első körben konzultál a vezetőséggel a lehetséges megoldásokkal és az elképzelhető csoport-összeállításokkal kapcsolatban, felméri a leendő résztvevők nyelvi szintjét, írásban és szóban is, és ezen tapasztalatok birtokában igyekszik megtalálni a személyiségében is a résztvevőkhöz illő nyelvtanárt.

Majd a nyelvtanár maga is megismerkedik a csoport, csoportok nyelvi szintjeivel, és – amennyiben bármilyen okból, de vannak szintbeli különbségek – igyekszik differenciáltan oktatni. A modern nyelvkönyvek jó alapot adnak, irányba teszik a nyelvi képzést, de elengedhetetlen, hogy kifejezetten a csoportra, a cégre szabott nyelvi elemek is vegyüljenek az oktatási folyamatba.

Ha tehát megtalálja azt a szakmailag releváns oktatócsapatot, mely elvállalja a munkatársak szakmai orientáltságú nyelvi továbbképzését, nyugodt lehet a módszer sikeressége felől. Mindenki eljut majd a kívánt szintre a kívánt idő alatt, s a képzés befejeztét követően, tudásukban nem kételkedve, nyugodtan rájuk bízhatja az idegennyelvi tudást is igénylő munkafázisokat.