„Sikeres a cégem, de bizonytalan az angolom…”

shutterstock_265949927Hála az egyre nagyobb szögben kinyíló piaci lehetőségeknek, ma már hazánkban is egyre több cég üzemel valóban nyereségesen, sikerrel és állandó ügyfélkörrel, komoly partneri hálózattal.

Olyan is előfordul, hogy a cégtulajdonos sincs eléggé felkészülve a sikerre, mely bizonyos esetekben gyorsabban bekövetkezik, mint azt bárki is hihette volna, s kinyílnak a kapuk Nyugat felé is. A kihagyhatatlan lehetőségek megfelelő kiaknázásához azonban elengedhetetlen a megfelelő angol nyelvtudás, hiszen a tárgyalások mindent eldöntő eseményeit alapvetően határozza meg, hogy működik-e a kommunikáció, avagy sem.

Jól tudjuk persze, hogy a jogi kérdésekben nem érdemes magunktól eljárni, szakfordítóra mindenképpen szükség van, ellenben az üzleti alapok lefektetéséhez a már bevált módszerekkel alkalmazott, megnyerő fellépést csak akkor tudjuk hozni, ha biztosan és nyugodtan beszélünk angolul.

Az angol elég, hiszen az üzlet nyelve is a legtöbb esetben ez, a német és ma már egyre gyakrabban az orosz mellett. Az orosz befektetők többsége nem, vagy kevésbé beszél angolul, velük egyébként is tolmáccsal szokás tárgyalni, esetleg egy megbízott képviselővel (akkor azonban ismételten csak angolul).

Viszont minden elérhető lehetőséget kihasználva dolgozni kell, hogy tudásunk szintjén emeljünk, ha hosszan tartó eredményeket szeretnénk elérni, márpedig nyilvánvalóan erről van szó.

A megnyerő kommunikáció kulcs a sikerhez, bármennyire is közhelyszerűen hangozzék mindez.

Cégvezetőként ugyanúgy lehetőség van a kirendelt oktatásra, mintha cégünk dolgozóinak egy csoportja számára szeretnénk nyelvoktatást biztosítani, azzal a különbséggel, hogy a tanár így kizárólag velünk foglalkozik. Megspórolhatjuk az utazás idejét, beiktathatjuk hetünk egy-egy nyugalmasabb napjának megfelelő szakára a kurzusalkalmakat, s meglepően gyorsan fejlődhetünk. Megéri ezt a megoldást választani. Persze ha van lehetőségünk ellátogatni az oktatóhoz, akkor nincs szükség a kirendelt tanárra, bár ne feledjük: ha mi magunk megyünk az órákra, hamarabb megfordul a fejünkben, hogy egy-egy alkalmat kihagyjunk, míg az oktató kiszállását lemondani ritkábban szokta az ember.

Érdemes elgondolkodni. Egy valamit biztosan nem lehet a tanulással: veszíteni vele!