Stratégiai együttműködés a vállalati nyelvi képzések javulásáért

2016-ban intézményünk koordinálásával  pályázatot nyújtottunk be a Tempus Közalapítványhoz, hogy az Erasmus + program felnőtt tanulási szektorában jó gyakorlatok cseréjét hajthassuk végre.

Projektünket támogatásra érdemesnek ítélte a szakértői bizottság, így egy 19 hónapos folyamat kezdődött, mely 2018-ban zárul.

Az EU-s támogatással megvalósuló projekt fő célja az, hogy a projektben résztvevő nyelviskolák megismerjék egymás tapasztalatait a vállalati nyelvi képzések szervezésével, megvalósításával és értékelésével kapcsolatban. A vállalati nyelvoktatás specialitása abban rejlik, hogy a nemcsak a képzésben résztvevő tanulók, de a megrenelő szervezet igényeit is figyelembe véve olyan képzést kell nyújtani, aminek elsődleges célja nem az, hogy egy adott nyelvi szintről eljusson a tanuló egy másik nyelvi szintre, hanem az, hogy speciális, munkájához szükséges, használható és biztos nyelvtudást szerezzen.

Nem  „business English”-t vagy általános nyelvet tanul a résztvevő, hanem ezek kombinációját, sőt, mindezt készségfejlesztéssel együtt.  Így egy érdekes egyveleg alakul ki, melyet vállalati nyelvi képzésnek (CLE – corporate langauge education) melyben egymás mellett kell fejleszteni a különböző készségeket:

  • a tanuló szakmájához kapcsolódó idegen nyelvi terminius technikusokat (pl. pénzügy),
  • tudnia kell munkájához kapcsolódóan például előadás készíteni (prezentációs készségek) vagy tárgyalni (tárgyalási készségek),
  • meg kell tudni fogalmaznia véleményét, ötleteit (akár levél, akár feljegyzés formájában, melyekhez íráskészség fejlesztésre is szükség van),
  • egy-egy konferencia szünetében is szóba kell tudnia elegyedni másokkal (általános nyelvi fejlesztés, kommunikációs készségfejlesztés)
  • mindezen fejlesztésnek pedig valahogy mérhetőnek és összehasonlíthatónak kell lennie, hogy a megrendelő szervezet is elégedett legyen.

Projektünk során arra kerestük a választ, hogy a 4 képző intézmény – és így a 4 résztvevő ország – hogyan próbálja a fentieket megvalósítani, milyen jó gyakorlattal rendelkeznek a témában, és melyek ezekből azok, melyek adaptálhatóak más intézmény számára is.

A projekt partnerek mindegyike az Európai Unió tagországainak intézményei:

– Nista d.o.o (Koper, Szlovénia)

– BLSH (Kolozsvár, Románia)

– GHOTI (Bécs, Ausztria)

– Antener (Debrecen, Magyarország)

Minden intézmény évek óta nyújt nyelvi szolgáltatást vállalati ügyfelek számára, azonban különbségek vannak az intézmény méretében, a résztvevőik számában, marketingtevékenységükben, és természetesen az üzleti környezetben is. A projekt során nemcsak nemzetközi partnertalálkozók valósulnak meg, hanem egy füzet is készül, melyben 15 különöböző fejezeten keresztül vizsgáljuk a különbségeket, hasonlóságokat legyen szó általános bemutatásról, tananyagokról, tanárokról, továbbképzésekről, vagy épp marketingtevékenységről.

A találkozók és a füzet azonban csak eszköz és nem cél, a projekt átfogó célja az, hogy egymástól tanuljunk, hasznosítsuk egymás jó gyakorlatai saját munkánkban, így járulva hozzá ahhoz, hogy a vállalati képzések egyre minőségibbé váljanak.

 

 

 

 

Bővebb információ a projekt weboldalán: www.corlanedu.eu